Geografski položaj

mapeGeografski položaj Kraljeva

Kraljevo se nalazi u centralnom delu Srbije, na sto sedamdesetom kilometru od Beograda. Smešteno je u kotlini koju obrazuju reke Ibar i Zapadna Morava, i čini granicu između dve različite oblasti – blagih valjevskih i šumadijskih planina na severu i oštrog kopaoničkog i starovlaškog masiva na jugu. Proteže se od severa prema jugu, od šumadijskih planina (Kotlenik) do kopaoničke grupe planina (Željin, Goč i Stolovi). Na zapadu se oslanja na planinske delove Starog Vlaha (Jelica, Čemerno). Dolinom Zapadne Morave opština Kraljevo otvorena je prema Velikom Pomoravlju. Nalazi se na nadmorskoj visini od 208 m.

Klimatski uslovi 

Kraljevo je grad umerenokontinentalne klime. U zavisnosti od godišnjeg doba menjaju se temperatura, vetrovi, insolacija i padavine. Najviše temperature vazduha su u julu mesecu,
kada je srednja temperatura 24o C, a najniža u januaru 0oC.

Bitan pokazatelj turističke atraktivnosti klime je insolacija. Najosunčaniji su dani u letnjim mesecima, prosečno 8 sati i 30 minuta, što naročito pogoduje banjskom turizmu. Kada su u pitanju padavine, najviše je kiše (prosečno oko 104 dana godišnje). Vetrovi su najčešći u poznu jesen, zimu i rano proleće (košava).